Ont i armbågen vid bänkpress

Nordic Training Gear 3 min läsning

Bänkpress är en populär styrketräningsövning som involverar att man pressar upp en skivstång, från bröstet med hjälp av armarna. Men för många personer kan det leda till ont i armbågen, eller tennisarmsyndromet som det också kallas. Detta är en överbelastningsskada som uppstår när musklerna i armbågen överanvänds och det kan leda till smärta, svullnad och stelhet i området.

Orsaker till ont i armbågen vid bänkpress

Det finns många olika orsaker till att man kan uppleva ont i armbågen vid bänkpress. Här är några vanliga faktorer:
  • Överbelastning: Överbelastning innebär att musklerna i armbågen har belastats mer än vad de är förmögna att hantera. Det kan till exempel inträffa om man utför för många reps eller använder för tunga vikter under bänkpress. Överbelastning kan leda till muskelömhet, trötthet och värk i armbågen. Om du upplever ont i armbågen efter träning, speciellt vid viss rörelse eller belastning, kan det vara ett tecken på att armbågarna har överbelastats. Du kan också känna dig trött och ha svårt att utföra dina vanliga övningar på samma sätt som tidigare.
  • Dålig teknik: Att ha en dålig teknik när du utför bänkpress, som att ha ett felaktigt grepp eller inte ha rätt kroppshållning, kan också orsaka ont i armbågen. Ett felaktigt grepp i bänkpress kan innebära att du har ett för brett eller för nära grepp runt stången, eller att du inte har tillräckligt stadigt grepp runt stången. Ett felaktigt grepp kan orsaka belastning på musklerna och lederna i armbågen och leda till smärta och skador.
  • Brist på vila: Att inte ge musklerna i armbågen tillräckligt med vila mellan träningspassen kan också orsaka skador och smärta. Det är viktigt att ge musklerna i armbågen tillräckligt med vila mellan träningspassen för att låta dem återhämta sig och bygga upp sin styrka. Vila innebär inte att du inte får röra armbågarna alls, men du bör undvika att utföra bänkpress eller andra tunga övningar för armbågarna varje dag. En allmän rekommendation är att vila minst 24 timmar mellan träningspassen för samma muskelgrupp. Du kan också variera din träningsrutin och fokusera på andra muskelgrupper under vissa dagar för att ge armbågarna lite extra vila.
  • Förkylning: Inflammation i senorna i armbågen kan också orsakas av förkylning eller andra infektioner.
Ont i armbågen vid bänkpress

Lösningar för ont i armbågen vid bänkpress

Om du upplever ont i armbågen vid bänkpress finns det flera saker du kan göra för att lindra smärtan och förebygga skador:
  • Använd elbow sleeves: Elbow sleeves är ett kompressions överdrag som ger stöd åt musklerna i armbågen och kan hjälpa till att lindra smärta och förebygga skador.
  • Stretcha: Stretching kan hjälpa till att lösa upp spänningar i musklerna i armbågen och minska smärta.
  • Använd en handvärmare: Genom att placera en handvärmare på armbågen kan det hjälpa till att lindra smärta och öka blodcirkulationen, vilket kan hjälpa till att läka skador.
  • Ta pauser: Se till att ta pauser under träningen och ge musklerna i armbågen tillräckligt med vila mellan träningspassen.
  • Justera tekniken: Se till att du har rätt teknik när du utför bänkpress, så att du inte belastar armbågen för mycket. Ha rätt greppställning, håll ryggen rak och så vidare.
  • Använd lättare vikter: Om du använder för tunga vikter kan det orsaka överbelastning och skador i armbågen. Prova att sänka vikterna och se om det hjälper.
  • Rådfråga en läkare: Om du upplever smärta i armbågen som inte går över efter några dagar bör du rådfråga en läkare eller sjukgymnast för att få rätt behandling och vård.

Ont i armbågen vid bänkpress är ett vanligt problem

Sammanfattningsvis kan ont i armbågen vid bänkpress vara ett vanligt problem för personer som tränar styrketräning. Det finns många olika orsaker till denna smärta och det är viktigt att hitta en lösning som passar dig. Användning av elbow sleeves, stretching, användning av en handvärmare, pauser och rätt teknik kan alla vara bra verktyg för att lindra smärta och förebygga skador. Glöm inte att rådfråga en läkare om du upplever smärta som inte går över efter några dagar. Du hittar våra högkvalitativa elbow sleeves här
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehör



Också i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bälte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek
10 Produkter kvar