Få bättre grepp - använd strumpor för marklyft

Nordic Training Gear 3 min läsning

En av de absolut populäraste övningarna inom gymträning är marklyft! Detta är en övning som utförs genom att du lyfter en skivstång från marken och rakt upp, i linje med kroppen, tills du står upprätt med stången hängandes i dina armar. Detta är en av de tre grenarna inom styrkelyft och även en fantastisk basövning för att bygga styrka och muskelmassa, eftersom den aktiverar flera stora muskelgrupper. Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska gå till väga för att utföra övningen på bästa sätt och vilka träningstillbehör det kan vara fördelaktigt att använda. Det finns vissa faktorer som kan förbättra din teknik och utförandet, bland annat huruvida du använder dig av marklyftsstrumpor eller ej. I denna artikel går vi igenom hur, när och varför du bör använda strumpor vid just denna övning!

Marklyft och strumpor

Det finns många olika typer av strumpor man kan använda vid träning. När du ska göra marklyft kan det vara fördelaktigt att ha en lång variant, så kallade marklyftsstrumpor. Detta eftersom det är lätt hänt att du river upp huden på smalbenen när du utför övningen, just eftersom stången ska vara så tätt intill dina kroppen som möjligt. Du kan till och med få blödande sår på smalbenen, något som gör ont och dessutom kan bloda ner utrustningen. Om du dessutom fått en sårskorpa på smalbenen kommer du med största sannolikhet att riva upp den varje gång du kör marklyft därefter. Fördelen med dessa är att de skyddar mot skador så som rivsår och blåmärken då de går hela vägen upp till knät.
Kan man använda vilka höga strumpor som helst då? Inte riktigt. Det som är speciellt med dessa är nämligen tillverkade i ett hållbart material som skyddar benen ordentligt. De sitter dessutom bekvämt, stabilt och pålitligt, så du kan träna utan att behöva tänka på att de kan glida ner, skava eller liknande. De kan dessutom ge dig ett extra stöd vilket kan vara skönt när du ska lyfta tungt. Det är alltså inte tillräckligt att bara ha tights när du ska utföra marklyft då de inte har samma skyddande egenskaper som marklyftsstumpor.
Faktum är att du kan använda de vid fler tillfällen än när du gör marklyft! En annan övning där de kan vara fördelaktiga att använda är vid bänkpress, detta då de gör att du verkligen kan ”låsa” fast fötterna i marken. På så sätt får du ännu mer stabilitet i ditt lyft! Även knäböj är en sådan övning.

Marklyftsstrumpor

Marklyftsstrumpor vid marklyft

Många tror att det inte spelar någon roll vilken typ av strumpor man har vid träning, men faktum är att det faktiskt kan ha stor betydelse. Inom tyngdlyftning är fötterna din bas och vad du har på fötterna spelar därför stor roll. Väljer du rätt kan du få ett betydligt bättre grepp och skapa ännu större stabilitet. Under våra hittar du ordentliga halkskydd som möjliggör ett bättre grepp mot golvet. Detta passar extra bra för dig som gör sumomarklyft där benen är brett isär och risken finns att du får vikten och stången på fötterna om du börjar glida på golvet. Du kan även stabilt och tryggt göra knäböj strumplästen om de har halkskydd under. Då behöver du alltså inte använda lyftarskor eller liknande. Här kan du beställa alla våra marklyftsstrumpor.
Nordic Training Gear
Max Andrén
Skribent & Delägare

Max Andrén är skribent och delägare för Nordic Training Gear
Han har en stor passion för gymträning och träningstillbehör



Också i Artiklar

Hur gör man raka marklyft? | NTGear.se
Hur gör man raka marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Mixat grepp vid marklyft | NTGear.se
Mixat grepp vid marklyft

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer
Varför har man bälte vid marklyft? | NTGear.se
Varför har man bälte vid marklyft?

Nordic Training Gear 2 min läsning

Läs Mer

Dina bonusar

X
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Shaker, 700 ml
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
Luktsalt V.1
300 kr kvar
Om du handlar för totalt kr eller mer kan du välja
Eftersom du handlar för mer än kr, kan du välja
T-Shirt
Storlek
10 Produkter kvar